Att finna tid

 
 
Hur får du tiden att gå ihop, med jobb och alla hundarna och allt där emellan?
 

Ja ni... jag har valt det här livet, ibland stannar jag upp och tänker - tänk om det bara var Smilla, vad lätt livet hade varit :)
Men nu är det inte så. Inget jag kan eller vill göra något åt. Klart att det är jobbit och svårt. Och jag saknar att bara kunna göra vad jag vill som förr, fast nu är det juh precis det här jag vill. Man ändras. 
 
Man lär sig, man lär sig att få allt gå ihop. Det är jätte jobbigt vissa dagar att inte hinna med allt och självklart skulle jag vilja slänga mig ner i soffan och bara ligga där.
 
Så vill nu se hur en dag ser ut?
 
05:50 Går upp, går ut med hundarna, ger dom mat.
 
06:45 Åker till jobbet
 
16:30 Hemma och går ut med hundarna, ger dom mat
 
* lagar mat, städar, plockar undan, diskar, gör matlåda, plockar fram allt tills imorgon
 
19:00 ca Lång promenad med hundarna
 
21:00 Ut och kissa och bajsa
 
* Vissa dagar är det kurs och vissa dagar annan träning.
* Vissa dagar enskilda dagar, alltså går alla hundar egna promenader och tränas själva vilket gör att alla promenader osv tar längre tid
 
Kan säga direkt att det var jobbigare när jag var tvungen att lämna på dagis och hämta, det är så skönt att slippa det nu.
 
Helgerna är antingen vilodagar eller aktivitet till fullo. Då är det oftast lugnast ändå, konstigt nog :D
Då blir det ett träningspass på någon timme, sen vila hela kvällen med bara kissrundor.
 
Jag hade dock velat haft ledig fredag, tänk så skönt och mycke mer tid det skulle ge.
Nångång kanske jag kan ha det så :D
 
Men iallafall, man får ihop det för att man vill, sen är det klart att jag ibland vill ge dom mer men det finns inte tid. Därför är jag väldigt glad att alla tre inte har några problem med passivitet och vilodagar.
 

Rag Rope Ball


Nu har jag hittat den bästa leksaken för malamuter och kamphundar

Rag Rope Ball är så jäkla bra, hundarna är helt galna, springer runt och kastar den och drar mot varandra.
Jag är så nöjd. Håller länge gör den också. Inget förstört på den ännu och mina hundar slaktar allt under 5 minuter.

Denna köpte jag på animail.se kostade runt 100kr och jag kommer utan tvekan köpa flera st.


Yra

 
 
Går du någon kurs med Yra?
 

Nej jag går ingen kurs med Yra nu. Hon gick valp, unghund och hela min hundinstruktörsutbildning.
Eftersom Max går unghund nu och börjar terminskurs nästa vecka finns inte riktigt tiden för en kurs med Yra.
Men tror helt klart jag kör en terminkurs med henne också se när Max är klar.
 
När man inte går på kurs saknar man det massor, skulle vilja gå terminskurs med Smilla också då hon älskar det. Men en terminskurs är som sagt en hel termin så det är lite bökigt med tre ;)
 
Annars går jag nån vardagslydnad med Smilla medan Yra kör sin terminskurs bara för att :)
Smilla bli så glad och taggad när hon kursar och det är så kul att se.
 
 
 
 
Går ni kurser? Någon speciell ni rekommenderar?
 
 
 

Atomkraft

 
Jag tycker Smilla är så himla fin, vart kommer hon ifrån? är själv sugen på en staffe och kollar runt på olika kennlar nu:)
 
Tack så mycket :) Smilla är en underbar hund. Hennes SKK namn är Atomkraft Mums Mums och kommer från just Atomkraft en toppen kennel som ligger i Stockholm.
 
 

En stund på isen


Idag lev det en kort sväng ut på isen. Hundarna var taggade och sprang runt som galningar, kan säga att det gick inte lika fort för mig haha.

Jätte dålig is var det så det var inte alls kul.Men en timme blev det iallafall. Inte för kallt var det heller så det var riktigt skönt att försöka ta sig framåt ;)

Smilla var en riktig isprinsessa där ute, hon hade inga problem alls medan dom andra två snöhundarna halkade runt!

Nu är jag trött i alla delar av kroppen och hundarna ligger redan och sover.


Ge mig

 
 
alltså...ge mig alla dessa hundar...alla!
 
 

Hantering

 
Vad är det första du lärde Max? Vilken träning har varit viktigast? Vad tycker DU är viktigast att lära sin lilla valp?
 

Det första jag lärde Max var hantering. Att klappa, känna och klämma. Allt det ska vara ok. Direkt efter blev det väl namnträning och enkla sitt, ligg, stå.
 
Den träning som varit viktigast med Max är att be om lov. Max är så glad i allt och alla men man kan juh faktiskt inte hälsa på alla som går förbi. Det har nog varit viktigast, eller viktigast är lite fel ord tycker jag. 
Men vi märkte att han var väldigt intresserad och han kunde sätta sig ner och "grina" om nån bara gick förbi, så för han var det väldigt behövligt.
Hans skvallerträning har alltså blivit jätte nyttigt och han använder det hela tiden (om inte störningen är för stor).
 
Max hade juh lite svårt att få mat, han var tokig, galen helt blockerad i huvudet. Så det tränade vi mycket på också, men det är juh mer individuellt.
Vi var tvungna att ge honom mat i plastskåla annars slog han ut tänderna lixom, galen!
Sen var hela golvet i köket fullt av mat för att det skulle ta tid för honom att äta.
Hans mage svällde juh upp varje gång så det var super viktigt.
 
Men efter några veckor så släppte det :D Nu äter han SIN mat jätte fint, men kommer han över nått annat ja då blockeras han och hugger i sig som om att han inte ätit på flera år!
 
Vad jag tycker är den viktigaste träningen? Som valp tycker jag att man ska göra saker, så mycket som möjligt. Se nya saker, uppleva, upptäcka. 
Det finns så många hundar som inte klarar av att bada, klippa klorna, åka bil, som är livrädd för bussar, dammsugare osv.
Så det tycker jag är helt klart det viktigaste, och där precis efter hantering.
 
 
 
Vad lär ni era valpar? Vad är prio ett?
 
 
 
 

Bilder

 
Här kommer lite bilder, mysbilder och lite busbilder :)
 

Regntäcke

 
 
Det känns juh lite som fel tid på året att prata om regntäcken, men jag har juh faktiskt två hundar som inte behöver något skydd mot kyla utan just regn.
 
Har sett lite överallt nu att Hurttas Pro regntäcke i färgen grön ska försvinna, så dom rear ut den just nu. Toppen juh!
 
Så det får bli till att klicka hem två stycken, Smilla behöver också ett men tar det närmare våren (fanns inte hennes strl). När det var så stor skillnad i pris var jag tvungen. Nu får jag två nya täcken för 500kr, det är verkligen INGENTING! I vanliga fall ligger ett täcke på det priset.
Och grönt passar juh faktiskt båda två :) Smilla vill jag ska ha rött men har upptäckt att hon inte gillar det, haha så det får väl bli ett svart åt henne sen.
 
Jag har tidigare haft overaller till alla hundarna och dom är juh toppen, men ibland är det skönt att bara slänga på dom ett täcke, smidigt.
 
 
 
Använder ni regntäcken på era hundar? Eller skyddar ni dom bara mot kyla?

Är du nöjd?

 
 
Har du någon gång ångrat ditt val av ras?
 
Haha, nej det har jag väl inte. Det är självklart att man vissa gånger blivit lite putt på vad dom gör men det är juh individerna i sig.
Självklart kan jag känna som med Smilla att det är "tråkigt" med den rasen då jag blivit mer intresserad av draget och vara ute. Smilla är lite känslig för kylan och klarar självklart inte samma temperaturer som dom andra.
 
Smillas ras är jag jätte nöjd med. Ett riktigt krutpaket som klarar det mesta. Hon är "liten" och smidig. Så nej jag har inte ångrat det valet av ras. Skulle jätte gärna vilja ha en till Staffe men jag är allergisk mot pälsen och jag skulle aldrig få en Smilla igen. Men jag gillar helt klart det valet av ras.
 
Malmuterna då, mostrerna här hemma. Haha. Jag ångrar absolut inte valet. Vilken jävla hund alltså, klarar allt!
Dom är så jäkla tuffa. Jobbiga då? absolut, alla gånger :D kräver mycket? fruktansvärt. Men när man drar i väg på en dragtur och dom jobbar skiten av sig och det går så jäkla fort, ja då står man där och bara njuter!
 
Men pälsen...döda mig. Jag hatar hår för det första, är allergisk för det andra och världens perfektionist för det tredje....såååå hur fan tänkte jag där?!?! Haha, usch! Denna päls, dessa högar som ligger överallt när dom byter päls,usch! 
Jag dammsuger och dammsuger men varje morgon jag vaknar upp ser det lika dant ut, haha!
 
Ibland, för en mille sekund kan jag tänka för mig själv, tänk va skönt med typ två franska bulldogs ;) Men innan jag hinner avsluta den meningen i mitt huvud ångrar jag mig. NEJ, dom passar mig SÅ bra. Vi är ett så sjukt bra team. Som handen i handsken. Jag älskar dom av hela mitt hjärta.
 
Så nej, jag ångrar inte valet av ras men ibland när man är trött, otaggad eller sjuk hade man gärna velat byta ut alla tre mot nått litet som man bara slänger under armen ;)
 
 
 
Är ni nöjda med era raser? Vad blir er nästa hund och värför?

Helgen i bilder

För er som inte har instagram, här kommer bilder från i helgen.


Lördag och Söndag

 
 
Igår vart den en liten tur på hemliga ön, dock blev det bara en snabbis på isen sen hem till 60 års fest. Hundarna var nöjda ändå trots en liten mindre tur.
 
På kvällen åkte jag och firade bästa Bea som fyller år och hade inflyttningsfest. 15 tjejer, ni kan juh tänka er...herregud, har fortfarande ont i käften :) Men det var jätte roligt och trevligt. Hundarna var hemma och fick vila ordentligt.
 
Jag var fruktansvärt trött efter hela dagen så vi somnade nog vid tolv haha och sov läääänge för en gångs skull. Kanske börjar bli sjuk? hmm.
 
Upp iallafall, äta lite frukost. Hundarna fick sitt som är ett jävla bök nu för tiden hahah. 
*Max äter torrfoder för valpar plus VoM
*Smilla äter kastreringsfoder
*Yra äter torrfoder för vuxen hund och VoM
Det gäller att ha koll :)
 
Iväg ut för att dra och OJ...ojojoj vilket tryck det var idag, alltså Max är en jävla stjärna! Vilket tryck han har i sig, så jäkla duktig. Jag bara stod bakom och tappade andan typ hahah (stolt matte), det är verkligen så otroligt kul när det går bra.
 
Hem igen och i med hundarna i badet, nu ligger dom och luktar jordgubbar ;)
Jag ligger i soffan efter att ha städat och ska kolla film.
Trött och stolt matte säger God natt<3
 
 
Ni hittar massa bilder på instagram @isolashjartan

Uppdatering

 
 
Jag vill ha en uppdatering! :D Hur går det där hemma? Hur är det mellan Max och Yra? hur är Max nu, vad kan han och hur är han till skillnad från Yra när hon var i den åldern? hur är det med Smilla nu, mår hon bättre? Vart tar hon vägen när ni är ute och drar?
 
Haha, jag antar att jag inte har uppdaterat så bra el? ;)
 
Det går toppen här hemma. Max och Yra är som helan och halvan trots att Max inte alls är halva Yra i strl ;)
Max växer så det knakar, redan 30 kg och 59 i manken. Stora killen min.
Han är jätte duktig på kursen och med tanke på att jag går dit med en klump i magen varje gång (eftersom det var denna kurs Yra blev bränd i huvudet) så försvinner den där klumpen efter varje tillfälle. Han är snäll, toppen i språket och livlig.
Han lyssnar bra och är väldigt intresserad av vad jag håller på med :D
 
Oj, skillnaden? alltså dom är två helt olika individer. Max är nyfiken, glad, vill hälsa, mysa, mer tillgiven, mer leksugen, han "hatar" inte andra hundar. Det är stor skillnad på dom helt klart. Vid den här åldern hade Yra spöat upp Smilla ett x antal gånger, gjort tusen utfall i koppel och vägrat lyssna på kommandon.
 
Yra är Yra, hon har dock ändrats i sitt språk totalt hon kan hantera sina känslor bättre och hennes stubin har tydligen blivit en kilometer lång. Max kan nästan göra vad han vill. Smilla och Yra leker massor och ingenting har hänt sedan, ja...jag vet inte ens :D
Hon har fortfarande problem vid möten av andra hundar och det gör juh inte saken så mycket bättre nu när Max älskar allt och alla och vill inget annat än springa fram och säga hej. Men hon är duktig sitter fint bredvid, men man känner att hon är spänd.
 
Hon har precis slutat sitt löp och vi märkte knappt att hon löpte denna gång förutom att hon blev kär i Max då. Men inget annat. Lugn och fin. Börjar hon växa upp tro? Tikar kanske inte är så farligt ändå ;)
 
Smilla är så lycklig, oj. Jag blir lika glad varje gång jag ser henne. Hon har gått ner i vikt, springer med ett riktigt bra tempo ute och är livlig. Nu på kvällarna vill hon leka och springer runt med leksaker, det har hon inte gjort på väldigt länge.
Hon är en lycklig hund <3
 
Smilla mår bra. Eftersom hon gått ner blir det inte lika tung belastning på benet och det märks. Hon har inte ont, men visst kan hon bli lite stel när det har varit som kallast och då ser man att det gör lite små ont :( Men det är mycket mycket bättre.
 
Smilla är med när vi tränar drag, såklart :D Nu senaste gångerna har hon sprungit med som en tok.
 
 

Rolig VS Tråkig

 
 
Det har alltid varit en evig diskussion här hemma om hur man är mot hundarna.
Min sambo har alltid varit den roliga, hoppa i snöhögar på promenader, helt plötsligt börja springa i 180 och överfalla med kyssar och mys.
Det är väl inget fel med det, oj så mysigt och roligt tycker hundarna. Dom vet aldrig vad som händer när dom är med honom. "kommer han rusa iväg nu" "kommer han komma och mysa med mig på golvet"
 
Jag är då tydligen den i hemmet som är tråkig (tack för den, haha) - Promenad är promenad. - Man behöver inte alltid mysa.
Jag vet att hundarna älskar Erik och älskar hur han är men dock kan han tydligen bli lite för mycket också tycker Yra, haha.
 
Självklart kan jag känna mig super tråkig, med matte går man "tråkiga" lugna promenader men med husse ja då blir det springa av.
Men jag tycker det är precis lika viktigt att ge hundarna utrymme. Vem är jag att avgöra när hundarna "måste" mysa eller helt plötsligt springa runt som galningar kl 12 på kvällen när man kanske bara vill göra sin behov?
 
Så vad blir resultatet...jo att ex Yra nästan alltid kommer och lägger sig och myser med mig, haha. För hon vet att hon kan ligga i mitt knä utan att jag säger 100 ggr hur mycket jag älskar henne och att jag skulle dööö om det hände henne något (Eriks vardagliga prat han har med Yra, haha).
 
Smilla ligger oftast i sängen hela kvällar och slappnar av och vill hon något, ha uppmärksamhet eller lite kel, ja då kommer hon :D
 
Vi är väl ett bra team helt enkelt, Erik står helt klart för allt roligt och spännande och jag för det mer avslappnande. Jag tycker det är viktigt att det är avslappnad och inte begära för mycket av dom. Att ge dom respekten. Sen är det klart att jag kan "tvinga" Max att sova med mig i sängen ;) eller "dra" upp Yra i soffan för att JAG vill, haha.
 
Jag har alltid använt det spännande och det roliga i träning, då helt plötsligt springer matte runt som en tok och kastar leksaker överallt, känns som att det blir extra bra träning då efter som jag är så "himla tråkig" annars ;)
 
Min lärare sa till mig under våran utbildning att man inte ska gå fram till hundarna hela tiden. Man blir mer intressant och förutsägbar. Jag håller mig till det ;)
 
Springa får Erik stå för, han har juh faktiskt mycket bättre kondis än mig :D
 
Hur är ni där hemma? Kan ni låta era sötnosar vara?

Att bli lämnad

 
 
Vad är det svåraste med att ha tre hundar?
 
Det svåraste med flera hundar för mig är inte antalet. Självklart kan antalet vara en börda ex om man behöver hundvakt.
Nej det svåraste är att lämna nån hemma.
När Gizmo fortfarande fanns hos oss kunde han inte alltid vara med, dock var han det riktigt ofta och han var nog den pekingesen med bäst kondis ever :D
Men några gånger var han tvungen att vara hemma och det var lika jobbigt och svårt varje gång. Jag saknade juh han så mycket :D
 
Nu kan det vara Smilla som får vara hemma ibland. Fast nu har hon blivit väldigt mycke bättre ibenet och har till och med varit med ute och sprungit.
Men självklart blir det så att hon får vara hemma ibland om dom andra ska tränas och det blir juh självklart tvärt om sen. Ex måste Yra vara själv medan dom andra tränas.
 
Det är iallfall det jobbigaste "svåraste". Vem kan lämna nått så gulligt helt själv och speciellt när man verkligen ser att dom vill följa med :(
Så jag är väldigt glad att Smilla är mer aktiv nu och inte har ont för jag hatar att läma henne.
 
Hon är en tuff tjej som orkar brottas med dom andra två monstrerna. Inte många som orkar busa och leka på Malamutevis. Hon hänger på bra och att "bita" Max i rumpan när han inte ser är extra roligt ;)