Påsken

 
Påsken har gått i skogens tecken. Vi har varit ute varje dag denna helg och bara varit.
Härligt! Har dock varit sjuk och blir man inte så jävla less på det? Usch!
Faat det är helt oki att bara sitta i solen medan hundarna blir trötta.
 
 
Strålande sol och varmt. Hundarna har sprungit runt och gjort vad dom velat. Inget drag, inget jobb utan bara varit.
 
Middag hos svärföräldrarna och imorn blir det isen med grillning och hem och fira min kära mor.
Härlig ledighet.
 

Svar på frågestunden

  • Din blogg är toppen och läst den länge. Min fråga är : kommer yra och Max bättre överens än vad yra och Smilla gör? Vet att det varit mycket problem mellan dom och hur är den nu? Sen undrar jag varför det inte fungerat mellan de två? 
     
    Svart: Tack så mycket :D Max och Yra kommer otroligt bra överens. Dom leker på samma sätt dom är överens om allt och vet vart gränserna går. Max har nog testat Yra två ggr kanske på olika saker. 1: Ta ett ben. 2: Bråka med Yra när hon är trött. Han fick en tillsägelse direkt ;) Sen inget mer med det.
    Ironiskt nog brakade dom ihop i veckan. Vilket dom inte gjort på länge, dock var det mitt fel och du kan läsa ett inlägg om vad som hände.
    Men Smilla och Yra kommer mycket bättre överens sen Smilla kastrera sig. Nu kan dom ligga och mysa, vara nära. Smilla kan gå förbi Yra när hon äter osv, förr högg hon!!
     
  • Blir det en till Alaskan eller funderar ni på en annan ras? Vad tänker ni på att skaffa då och varför just den?
     
    Svar: Om det blir en till Alaskan blir det en röd hane. Sen har vi alla färger ;) och är nöjda. Haha. 
    En annan ras som växer och växer är ACD Australian Cattle dog. Jag älskar hur Smilla är, kroppen, hennes pondus, hennes strl osv. Hon börjar bli med åren så är det och som ni vet har jag sagt "aldrig mer staffe" eftersom ingen kommer bli som Smilla.
    ACD är typ samma skrot och korn ;) klarar dock kylan mycket mycket bättre och är en av alla hundra raser som skulle passa otroligt bra in i våran flock. En liten "Smilla" men som klarar att haka på hela vintern.
  • hej, jag är väldigt sugen på att börja med dragträning men vet inte riktigt hur jag ska börja för att vänja henne vid det, kan du ge ngr bra tips? Favorit bloggen!!

    Svar: Tack så JÄTTE mycket :D Att börja med dragträning är väldigt individuellt. Vissa behöver börja redan som valp medan andra klarar av att fatta grejen senare i åldern. Det viktigaste är musklerna. Man kan inte bara koppla på en hund och förvänta sig att hunden ska dra dig i 3 mil. Musklerna måste arbetas fram.

    Men olika tips att börja. Köp en riktig sele. Utrustning är A och O. Köp en lina eller ett expanderkoppel fungerar också. Börja med att ha selen vid vanliga promenader. sedan kan du koppla på linan/kopplet och låta det släpa i backen utan någon tyngd. Redan här kan vissa hundar bli lite nervösa. Här är det viktig att ha kul. Belöna med godis, ha med en leksak. "Det ska vara kul att dra" Glöm inte att ha hunden kopplad i halsband också, ifall hunden blir rädd och börjar kuta.

    Ofta vill man inte vara framför hunden och locka då detta kan göra att hunden inte alls vill dra när du sedan är där bak. Gå bredvid istället och med tiden "försvinn" bakom hunden. Kasta godis på marken.

    När hunden känner sig trygg kan du börja med någon tyngd. Allt från kedja till vedträ fungerar toppen. Jag har haft trasor, handdukar, ryggsäck, fylldryggsäck osv osv

    Man ska träna ca var tredje dag för att få upp musklerna och första veckorna om du har en äldre hund såklart kan du låta hunden dra på en vanlig promenad alltså inte 30 mil ;)

     
     
  • Vad har du för dragutrustning, finns så mycket att välja på och skulle vara roligt att se vad just DU använder :)

    Svar: Det finns otroligt mycket att välja mellan och jag har äntligen hittat det jag är nöjd med :D Jag har två selar från Non-Stop som jag gillar massor (har även bjorkis och MR) mina rosa linor, stammlina, neckline kommer från Stef med Hundar. Jag har halsband från MR koppel men beställde faktiskt i veckan Non-Stop halsband så det lixom matchar lite ;) haha VIKTIGT!! 

    Jag har en Kickspark och en kickbike 20D+ från Kickbike.se 


     
  • Jag vill ha mer videoinlägg! Är inte direkt en fråga men :D 

     Svar: Ska spela in ett imorgon, jag lovar! :D
     
  • Vad har du för andra fritids intressen?

    Svar: Ja mitt andra stora intresse är fotografering, men det blir juh mest på hundarna ;) Annars älskar jag att vara med familjen. Det viktigaste för mig. Och åker hem till Mamma och Pappa så mycket jag kan :D Vännerna försöker jag träffa när tiden finns. Nu har typ alla mina kopisar flyttat ifrån våran "by" :( men alltid när sommaren kommer samlas alla och allt är som vanligt. Det är en av anledningarna till att man längtar tills sommaren, ens vänner <3

    Inredning är något jag gillar också och när jag inte läser hundtidningar blir det en hel del Inredningstidningar. Jag drogar ner mig i filmer och serier och om jag fick skulle jag ligga i soffan hela dagarna och kolla på en riktigt grym serie.

    Sen älskar jag att vara ute...men ja...där kommer juh hundarna in ;)

     

  • Kommer du att ställa Yra? Vad var det som gjorde att du skaffa Smilla? När blev du itresserad av hundar? Har du haft några andra hundar?

    Svar: Ja jag kommer ställa ut Yra till sommaren. Jag är inte alls någon utställnings människa så jag är lat och väntar tills det är här hemma hos oss :D

    Jag hade Gizmo innan Smilla och kände ganska direkt att det inte var en hund för mig, egentligen ;) Jag ville juh göra saker, ut och gå, vara i skogen, ut och springa. Haha och det kunde juh inte Gizmo. Min dåvarande sambo gav mig lov om en till hund men bara om det var en liten ;) så jaa...det blev Smilla :D

    Jag tror inte ens vi tittade på andra raser..måste tänka.. nää så jag antar att jag redan hade bestänt vad jag ville ha ;) Så varför just Smilla har jag ingen aning om varför :D Vi ringde runt till massa kennlar faktiskt inom Staffen men föll för Atomkraft direkt. Och bilderna på Smilla eller ja då hette hon Nova enligt oss fick oss att smälta :D

    Jag har haft en Amstaff och en annan Malamute :D och Gizmo då, vet inte hur länge du läst bloggen? ;)

     

  • Vad tycker du är det roligaste med att vara hundägare?
     
    Svar: Roligast? hmm..att kunna göra saker ihop, att alltid ha någon hos en. Att tillfredställa deras behov. Det är nog roligast... Att göra dom lyckliga.
     
     
  • Hur mycket motion ger du varje hund/dag? Tränar ni inför något särskilt?

    Svar: Det där beror lite på. Det blir mycket mer nu när dagarna har fler timmar. Nu blir det inte mörkt för ens vid sju och då hinner man juh massor.
     
    Det blir iallafall 1 timmes lösspring i skogen varje dag (förutom vilodagar)
    Det blir 1 enskild promenad med träning per dag
    Det blir en längre promenad per dag 
     
    Plus kiss och bajs promenaderna
     
    Drag av något slag var tredje/varannan dag.
     
    Helgerna är fulla av drag eller äventyr i skogen.
     
    Kurs en dag i veckan för Max.
     
  • Jag skulle vilja vet lite mer om hur du tränat Yra med andra hundar. har själv en tik som är hemsk mot andra hundar.

    Svar: Vi har utsatt oss för tillfällen. Vi har gått där det är mycket hundar.

    Varje gång vi har fått möte har vi slängt i henne godis i munnen, satt henne ner och hävt hennes blockering och när hunden passerat har vi fortsatt gå.

    Förr hade hon jätte svårt för detta och inget spelade roll men idag kan vi gå med henne i kort koppel, bara traska på, fortsätta framåt. Visst spänner hon sig, och får ragg men inga utfall. Och det är stort för oss. För vi har verkligen jobbat ihjäl oss med henne.

    Jag har även ett ess i rockarmen...en Kong ;) INGET är viktigare än Kongen :D om jag viftar med den ja då ser hon ingen hund! Haha.

    Det bästa sättet är att man har utrustning så man känner sig trygg. Vi hade VGW sele på henne men jag kände inte att jag kunde hålla henne bra så jag bytte och hade halsband. Om DU känner dig osäker, känner hunden det och de blir bara värre.

    Sen är det bara att fylla godisväskan med oxfile eller nått annat SUPER gott för din hund och ta smällen. Bara köra på. Möta möta möta, belöna belöna belöna.

    Man kan ställa sig lite utanför en stig och se när hundar går förbi och träna på det sättet. Anmäla till en kurs.

    Jag vet att det är riktigt läskigt med en hund som inte gillar andra och som man inte känner sig säker i koppel med. Men det finns TUSEN tals där ute som har samma problem. Men det är juh faktiskt ens ansvar att hunden fungerar i samhället.

    Vi har prövat att ha DAP halsband på Yra och det fungerade super bra, då lunkade hon bara förbi och det var när hon var riktigt svår att hantera. Så pröva det. Hunden blir lugn och får inga toppar av stress hela tiden.

    Vi ska även kastrera Yra och vi tror hon kommer förändras EXTREM efter det.

    Yra reagerar mer på mindre hundar och blir osäker idag när det är mörk och vi får möten. Det bästa med Yra är att hon inte säger ett pip. Så många märker inte ens att hon är så osäker som hon är.

    Max gnäller och piper och ska FRAM...."Jag vill leeeeeeka" :D

     

     

     

     

     

     

     


Tavlor

 
Man tar så mycket fina bilder som bara ligger i datorn. Tråkigt.
Så igår beställde jag förstoringar.
 
Jag har massa fina foton på hundarna i färg men känns lättare på något sätt med bilder i svart/vitt. Vet inte varför, ett säkrare val att det passar här hemma. Men någon gång ska jag förstora i färg också :D
 
Hur har ni det där hemma? Har ni huset full av bilder på era hundar?

Jag kan avslöja att vi faktiskt inte har så mycket bilder på hundarna, men det blir det ändring på nu :)
 

Här är några av bilderna jag förstorade.
 
 

Bråk

 
I Söndags innan vi skulle ut i skogen small det till mellan Yra och Smilla.
 
Dumma jag hade givit Yra en godis och inte kollat att hon åt upp den.
Jag gick in i klädkammaren och skulle hämta koppel och hör hur det brakar till där ute.
 
Då hade älsklings-Smilla gått fram och självklart kollat in den goda godisen på golvet och Yra flög fram som en raket.
Dock kunde jag bara ta tag i hennes halsband så slutade dom. Förr var hon juh fruktansvärd. Till och med Erik hade svårt att bryta dom. Men nu lixom gav hon upp direkt. Duktig tjej!
 
Smilla fick faktiskt godiset, gott tyckte hon det var :D Ingen större fara. Smilla har även blivit riktigt kaxig tillbaka och hinner säga till Yra några gånger också :D Nu för tiden låter det värre än vad det är.
 
Max som satt ute när allt detta hände (tack gud) släppte jag in och han sprang rakt till Smilla och pussade henne för fullt <3
 
Yra kom sen även krypandes och gav Smilla en puss och så var det över.
Ut i skogen och massa bus och lek.
 
Är det inte konstigt hur det kan bli? man blir så trött, Yra...suraste hunden i stan
Dock var juh faktiskt allt detta mitt fel :(
 

Jag tog mig ut

 
Även fast jag är "sjuk" lyckades jag ta mig ut med hundarna på deras dagliga lössläpp :D
Så jobbigt var det faktiskt inte för jag satt och njöt av solen medan dom sprang runt, men det är ganska skönt att ligga nerbäddad i soffan nu...så jag är väl inte helt pigg.
 
Lyckades som vanligt ta massa bilder.
 

Bilder från skogen igår


Terminskurs

 
Imorgon skulle det vara Terminskurs men det är påsk så vet blir inte av.
 
Förra tillfället var fruktansvärt. Max fick en så stor block och bara gav upp. Han gjorde ingenting.
Vi försökte och försökte. Massa lek och bus och en pause. Men nää inget fungerade. Han ville inte bara :/
 
Läxan att träna dessa veckor är iallafall att hitta våra hundars på och av knapp och använda dom i olika situationer.
 
Vi ska även träna på signaler sitt-ligg-stå.
 
Spännande. Tänkte att jag skulle ta fram hindren och slalompinnarna jag har i garaget och kolla om Max taggar till lite och träna läxan mellan stoppen. Vill verkligen inte att han ska bli blockad igen som under kursen.
 
Har ni några andra tips när detta händer?
 


Ny leksak

 
Jag fick hem ett paket i helgen full med saker till hundarna.
 
Yra fick en ny Kong till sin fina samlig. Måste jag säga hur glad hon blev?? Haha TOKIG!
Hon bär juh runt på dom allihopa, hennes små valpar ;)
Dock är Kong blå ute på äventyr hos svärfar så får åka och hämta hem den tror jag :D
 
 
Hundspelen från Nina är mycket populära här hemma.
Denna var lite svårare än den andra vi har och Max hade lite små svårt att förstå grejen.
Den kamphund Smilla är bara kör på lixom, kraffsa kraffsa kraffsa, SNART SÅÅÅÅ! Håller juh på att ta sönder det i hundra delar. Pucko hund. Helt tokig.
 
Den lilla vovven som är grym på spel är Yra.
Hon kollar lixom lite på det först "jahaa, man puffar den dit" sen tar hon sakta ett stadigt stort grepp och lyfter bort benen...Tadaaa! Duktig tjej.
 
Verkligen en toppen sak att ha hemma. Vi älskar dom!
 

Helgen

 
Helgen var underbar. Sol och skönt bjöd vädret på.
Dock är vägarna inte så bra. Barmark blandat med isgata, Så kickbiken har fått vilat och samma med sparken :(
Det blev dock ett riktigt bra pass med skryndan packad med ved.
 
Yra gav upp ganska fort dock men Max knatade på några km. Den var packad riktigt tung och det var liiite för varmt kände jag men en del pauser i snön fick det bli.
 

Mina Vackra


En sväng med sparken

 
Det blev en snabb sväng med sparken, bara jag och Max. Lite mysig ensamtid.
Han är en underbar kille Maxen. I draget är han stentuff och kör som en tok.
 
Jag filmade en snutt....vilken kille va? :D Fort går det också.
 
 

Frågestund

 
 
Jag tycker det är på tiden för en frågestund.
Så ställ er fråga så svarar jag :D
 
 

Att ta en bra bild

 
Jag får mycket beröm över mina bilder vilket jag blir så otroligt glad över. 
Tänk att så många av er där ute faller för dom, helt otroligt.
Jag tackar och bockar.
 
Många frågar även HUR jag tar mina bilder, ett svar....MÅNGA!!
 
För att få dom där bra bilderna måste det finnas riktigt många dåliga också, haha.
Här får ni en bild i mitten av alla andra fina bilder.
 
Bra fotograf? haha...
 

Gå fint i koppel

 
Idag är det tid för Terminskurs igen. Läxan var åter igen gå fint i koppel. Vi är väldigt duktiga på att träna faktiskt.
Känns som att jag har mycket tid för den individuella träningen, underbart.
 
Max är så duktig och jag tränar han precis lika mycket att gå lös då jag vill att vi två ska kunna ha den kontakten ihop.
 
Jag bjuder på en liten film från dagens träning; här går vi med och utan koppel.
 
 
 
 

Några Bilder