Stressad, förväntansfull, glad?!

Jag skulle vilja veta kortfattat om att hunden hälsar på andra
människor än familjen, vad det innebär, varför det kan innebära stress
för hunden istället för glädje. Hunden är totalt upprymd och svansen
går som en propeller, signalerna tolkas som glädje men är det inte
stress? Vid glädje så är hälsandet inte lika intensivt och
svansviftningen är lugnare och mer kontrollerad? Har jag fel?

Eller känner du till någon bra litteratur som passar?

 jag önskar att jag kunde förklara för folk varför min hund är stressad och varför
de ska låta honom vara ifred då "låt honom hälsa så lugnar han sig"
inte fungerar på en stressad hund. Kanske inte på andra
sinnesstämningar heller.

 

Det här är jätte svårt att svara på då alla individer är olika.

 

Jag förstår inte till hundra vad du menar, är det när folk kommer hem till er elelr när ni möter någon på promenaden?

Men vi kör..

En hund som bemöter dig eller andra med hopp, springer runt runt, viftar på svansen osv, kan innebära stress. Det behöver inte bara vara på dig eller bara på andra människor. Kan vara vid andra hundmöten. Det handlar om förväntan. Vad din hund TROR kommer hända eller vad den tror den kommer få. En klapp, glada toner, godis, människans uppmärksamhet.

 

 

Man ser skillnad på stress och glädje. Stress är en hund som är för mycket och som lätt tappar kontakten med dig som förare.

 

 

En av dem viktigaste övningarna du kan göra med din valp, unghund och vuxen för dend elen är ensamhetsträning. Ensamhetsträning lär din hund att det är ok att vara själv, den behöver inte vara stressad få seperationsångest och att inte ha för hög förväntan på dig när du kommer hem.

 

När man tränar ensamhetsträning på valp, kan man ex gå in på toa stänga dörren och nån minut senare gå ut, inte bry sig om hunden som kanske hoppar piper osv. Du belönar hunden med ex ett smek när den är lugn.

 

Du kan även stänga av ex vardagsrummet med kompostgaller.

 

Du ökar sedan tiden.

 

En hund som hoppar och skäller och ex springer runt runt när du kommer hem, är stressad och förväntansfull på DIG. Därför ska man bara gå förbi och när hunden är lugn belönar man med smek.

 

som sagt är det jätte svårt att läsa av sin hund och andras då individer är olika, man känner sin hund bäst. Och jag tror att du bäst kan läsa av om din hund är stressad i en sådan situation elelr bara glad.

 

Om folk kommer på besök då? ja då skulle jag antingen sätta mina hundar, sitt är en pausknapp som gör att stressen minskar. Eller som man själv gör att man bara går förbi in i ett annat rum och belönar hunden när den är lugn.

Man kan även träna sina hundar att ringklockan på dörren blir betingat.

Ex. någon ringer på dörren och din hund går och lägger sig på sin plats och får en belöning. (detta går jag inte mer in på, kan göra det vid intresse)

 

 

Om du träffar någon på promenade?

Max våran valp är GALEN i människor, hans förväntan är jätte hög, när han blir äldre kan det bli stressigt. Så han får inte hälsa på folk som bara går förbi. Han ska lära sig att alla människor har inte en en påse godis eller största leksaksnallen ;)

Yra som blir stressad av möten sätter vi alltid ner (pausknapp-stressen minskar) och vi fortsätter gå när personen/hunden gått förbi.

 

Om du känner att din hund är för stressad gör det du kan för att minska stressen, låt inte hunden hälsa vid promenad, sätt hunden ner och om folk kommer hem till dig be dem att bara gå förbi. Det är ditt ansvar att din hund mår så bra som möjligt, och folk måste kunna respektera hur du vill ha det.

 

Självklart kan det vara ett fall för hundpsykolog också, någon tidigare upplevelse osv.

 

Bra böcker att läsa skulle vara böcker om språk och flockliv, så man får mer kunskap om hur ens hund pratar. Vilka lugnade signaler dem ger osv.

 

 

En toppen bok för just detta är : Hundens språk och flockliv av Lars Fält

 

 

 

Jag slänger in lite fler böcker som är toppen att läsa, dessa ingick även i våran utbildning.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:


Trackback

  • Instagram
    Twitter

    Mail Facebook Bloglovin RSS 2.0