Fråga och svar!

Hej! Det vore jättespännande att läsa lite mer om HUR ni har tränat passivitet o gå fint i koppel med Yra? Vilka övningar har ni gjort osv? tack för en trevlig blogg!

 

Hej!

Självklart ska ni får läsa om vilka övningar vi gjort:) och tack för dem fina orden.

 Som jag sa tidigare valde vi bort vissa övningar då man inte kan träna allt till 100% på en valp/unghund. Och absolut inte på en som har så mycket problem som våran tjej;) Därför valde vi att fokusera på det absolut viktigaste och träna det till 110%.

Eftersom det är en stor tjej vi har på hela 37 kg och en tjej som lixom gör lite som hon vill, haha! Och eftersom våran "lilla" valp växte 1,5 kg i veckan och helt plötsligt inte var så liten längre blev hennes överslag(när hunden tagit in för mycket intryck och inte kan varva ner) väldigt starka. Och det är en stor skillnad på en pekingese som har överslag och en malamute. STORLEKEN!

Vi valde alltså att fokusera på passivitet och gå fint i koppel.

 

Vet ni vad, jag har filmat in allt också:) Det kommer upp ikväll!

 

Passivitet: Passivitet använder du för att ge din hund en paus. Du hjälper hunden att slappna av och även stressen försvinner. Passivitet kan du träna på många olika sätt. Detta är det FÖRSTA "vi" lär ut och det första man får lära sig på valpkurserna hos www.cfshundkontakt.se (min lärare och hundpsykolog) Hundarna kan inte slappna av själva, och det är extra svårt för valpar och unghundar. Det är vårat jobb att hjälpa dem.

Hur man gör: Du sätter dig på knä och plaserar hunden framför dig sittandes med ryggen mot dig (DU blir ryggsäcken på hunden) ha gärna sele på för att lättare kunna hålla emot (beror på styrka och storlek både på dig och hund, haha) Om jag säger såhär, vi hade sele:)) Du har en arm runt hundens bröst och den andra smeker du bröstet med. ABSOLUT INGA KLAPPAR; INGET PRAT. Du ska vara helt tyst och BARA smeka. Hunden kommer inte gilla detta i början och antagligen börja naffsa, skälla, gnälla, försöka ta sig loss. Och DU?? Du håller i. Du håller i tills hunden är lugn, inte nosar på nått, inte bitter på nått. När hunden är helt stilla och lugn ja då håller du lite till och sen släpper hunden. Vill hunden lägga sig låt den göra det, men OM den börjar nosa eller liknande ta upp hunden igen.

Varför: Detta gör du för att hjälpa din hunde att varava ner. Det här är en av dem viktigaste övningarna.

När: Du gör denna övning flera gånger om dagen. När dem lekt, när du varit ut, när dem ätit osv.

Resultat: Du får en lugn och välbalanserad hunde som kommer kunna "utsätta" sig för mer saker och nya olika miljöer.

Tänk på: Du måste vara lugn, hunden känner precis det du känner.

Annat sätt: Du kan även träna passivitet genom att exempelvis bara stanna upp. När vi går på prommenad brukar vi bara stanna. Sätta oss på en bänk ett tag, tysta och passiva (alltså, inte göra någonting) Ett toppen sätt som jag brukar använda är att Smilla och Yra måste vara passiva när Gizmo gör sitt;) Det tar juh ganska så lång tid för han haha, han får gå och lukta och kissa och lukta lite till. Och Smilla och Yra sitter bredvid och är passa.

 psst: Vi har tränat detta så mycket på smilla, att varje gång jag sätter mig på huk eller när hon haft det lite stressigt kommer hon och sätter sig med ryggen mot mig mellan mina ben. Det är hennes sätt att säga- mamma, nu vill jag sova, hjälp mig! Hon vet att det är skönt och mysigt.

 

 

 

 

 

 

 Gå fint: Alla vill väl ha en hund som går fint i kopplet? och många vill nog ha en hund som går fint för att alla andra ska se hur fint den går. Men att ha en hund som går fint i kopplet är för hunden. Så mycket smärta och skader du förhindrar för din hund om den kan gå fint. Du minska stressen och frustrationen för din hund och DIG. Hur många ser man inte rycka och slita i sin hund. Promenaden ska vara mysig och rolig. Gör den rolig då!!

Hur man gör: Börja med kontaktövningar innan du börjar ex innan du går ut. Detta för att förhöja förväntningen på dig.

Gå ut, starta genom att göra en kontaktövning. Korta kopplet (kort koppel, betyder gå med mig, långt koppel betyder gör det du vill men inte dra såklart)

Ta ett steg belöna om hunden inte drar. Ta två steg belöna om hunden inte drar. OM hunden drar stanna och backa, belöna när hunden kommer efter. Om hunden inte har någon fokus på dig, peta lite på baken FÖRSIKTIGT enbart för att få ett intresse av dig och belöna samtidig som du backar. BÖRJA OM.

Ta ett steg fram, belöna om hunden inte drar osv osv osv.

Varför: För att promenaden ska bli rolig såklart. Och för att det ska vara så skonsamt mot hunden som möjligt. nackskador är vanligare än vi tror och detta för att man rycker sin hund i halsbandet, SLUTA MED DET!!

När: Du tränar VARJE gång du går ut, du tränar i olika miljöer. När du får bättre resultat kanske du bara behöver belöna på slutet av promenaden eller när du kommer hem.

Resultat: För Yra räcker det med en glad klapp som belöning när hon går fint :) Vi har alltså fått ett resultat att Yra går fint och att godis inte krävs. Hon blir lika glad att jag är glad :) Du får en hund utan skador och en härlig avslappnad promenad utan ömma händer och hes hals.

Tänk på: Gå inte för fort fram, va lugn, belöna MYCKET hela tiden när hunden går fint. Tänk på att vissa dagar kan det gå toppen och andra inte. Mycket handlar om dagsform.

psst: Vi har en bjässe på 37kg som ALLTID går fint, inte drar och det är med henne man har dem skönaste och roligaste promenaderna. Hon känner sig duktig och är glad. och vi? väldigt stolta :)

KOM IHÅG: Det finns inga hjälpmedel för att din hund ska gå fint. Den kommer dra med halvstryp, med helstryp, med nosgrimma. Det är DITT ansvar att din hund passar i vårt samhälle, att din hund mår bra och att din hund kan gå fint! Det är träning som gäller, VA INTE LATA!

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:


Trackback

  • Instagram
    Twitter

    Mail Facebook Bloglovin RSS 2.0